2021-11-12 14:39:03• hírek • Bede Emőke

Óvatosságra int a rendőrség az internetes vásárlásokkal kapcsolatban

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Napjainkban egyre többen vásárolnak interneten keresztül, s ennek hátterében nem csak az áll, hogy a webáruházak gyakran az üzletektől jóval szélesebb kínálattal és nagyobb(nak hirdetett) kedvezményekkel várják az érdeklődőket, hanem az is, hogy a koronavírus-járvány idején biztonságosabb egy virtuális bevásárlókosarat tologatni, mint személyesen felkeresni egy-egy forgalmasabb üzletet.

A felhasználónak elég csak néhány kulcsszót beütnie a keresőbe, máris webáruházak tucatjai bukkannak fel, viszont mondanunk sem kell, hogy ezek között akad jó néhány olyan is, amely csalásra specializálódott, egyetlen célja pedig, hogy minél több pénzt húzzon ki a gyanútlan vásárlók zsebéből. Mielőtt tehát tetemesebb összeget költenénk el egy-egy ilyen online piactéren, bizonyosodjunk meg róla, hogy a kereskedő tényleg azt nyújtja-e, amit kínál. Érdemes például megnézni, hogy a honlapon fel van-e tüntetve minden olyan információ, mely az adott webshop azonosításában kulcsfontosságú lehet, pl. kapcsolat, cím vagy épp cégjegyzékszám, de ezenfelül ajánlott átböngészni a szállítási- és garanciafeltételeket, valamint a vásárlók által írt értékeléseket is.


Mindezekre már csak azért is érdemes odafigyelni, mert az adathalászatra (phishing) specializálódott honlapok a gyanútlan vásárlóktól könnyedén kicsalják a bankszámla- és bankkártyaszámokat is, így nem csak a „megvásárolt” termék árát bukhatja a vásárló, hanem attól akár jóval többet is.


Ennek elkerülése érdekében a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség azt ajánlja, hogy bizalmas adatait ne adja meg semmilyen online felületen, ne nyissa meg a SPAM típusú leveleket, és telepítsen egy megbízható anti-phishing programot is számítógépére. Ugyanakkor az előre utalás helyett érdemesebb utánvéttel vásárolni, és lehetőleg oly módon, hogy a futárnak való fizetés előtt felbonthassuk a csomagot, hiszen csak így bizonyosodhatunk meg róla, hogy tényleg azt kaptuk, amit rendeltünk.


Végül, de nem utolsósorban a rendőrség szerint érdemes fokozott figyelemmel eljárni azokban az esetekben, amikor egy külföldi számlaszámra kell utalni, ugyanis ilyen helyzetben a pénzvisszaigénylés és a termék visszaküldése is bonyolultabb lehet a szokásosnál. Ha mégis külföldi webáruház mellett döntünk, mindenképp járjunk utána, hogy mennyibe kerül a szállítás és milyen feltételek mellett érvényesíthetjük majd a garanciát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: